Modern İnşaat Mühendisleri, Değer Mühendisliği ve Geleceğin Yapıları

İnsan, var olduğu günden bu yana hareket etme eğilimindedir ve genel gerekesinimlerinin başında ise güvenli bir alanda barınma ihtiyacı gelir. İnşaat mühendisliği ise insan yaşamı var olduğu sürece hareket etme ve barınma ihtiyacının en güvenilir şekilde karşılanması için özellikle fizik ve matematik bilimini en iyi şekilde kullanarak katma değeri yüksek yapılar üretir.

Modern İnşaat mühendisleri binlerce yıl süregelen bilgi birikimi ve teknoloji seviyesinin artmasıyla, mühendislik biliminin asıl düşüncesi olan gelişme ve yeni değerler üretme bilinciyle bir çok yapı bilgisine sahip oldu. 21. Yüzyıl’da hayatın her alanında etkin rol oynayan teknolojik ürünler inşaat sektöründe de etkin rol almakta. Modern inşaat mühendisleri süregelen mühendislik bakış açısının dışına çıkarak teknolojik unsurlarla beraber inşaat yapım ve kullanım sürecini en üst düzeye çıkarmayı hedeflemektedir.

İnşaat sektörü globalde olduğu gibi Türkiye piyasasında da rekabete en açık sektörlede en ön sıralarda yer almaktadır. Rekabetçi piyasada yer almanın en büyük zorluklarından biri ise minimum maliyetle maksimum değere sahip bir yapı ortaya koyma gerekliliğidir.

Değer mühendisliği rekabet seviyesi çok yüksek olan inşaat sektöründe profesyonel inşaat yönetim biçimi ile müşteri tarafından istenenlerden taviz vermeden ve beklenen sürede hizmet verme tekniğidir. Her bir yapının karakteri farklı özelliklere sahiptir ve kendince özeldir. Değer mühendisliği tekniği her yapıya özel uygulama, doğru malzeme seçimi, ekonomik tasarruflar ve zamanında hizmet verme avantajları sağlar. Modern inşaat mühendisleri müşteri gereksinimleri ve beklentilerini karşılamak için değer mühendisliği tekniğiyle en uygun yapı biçimini tasarlar ve uygular.

Geleceğin yapıları tarihin tamamında olduğu gibi hareket etme ve barınma ihtiyacını karşılayacak ancak gelişen teknoloji ve mühendislik bilimi ile daha da fonksiyonel olmalıdır. Doğal kaynakları zaman geçtikçe azalan ve küresel ısınma gibi büyük sorunlarla boğuşulan dünyada, geleceğin yapıları tasarlanırken tüm bu sorunlar göz önüne alınmalıdır. Ortaya konan yapısal mühendislik ürünleri çevreye dost, karbon salınımı düşük ve yenilenebilir olmalı.

Modern inşaat mühendisleri bir yapıyı tasarlarken, üretirken bulunduğu zamanın ve çevrenin değerlerini taşımalarını önemserler. Bu doğrultuda geleceğin yapıları değer mühendisliği tekniği ile ekonomik, otomasyon teknolojisi ile insan hayatına uyumlu ve sürdürülebilirlik özelliği ile her zaman hayatın bir parçası olacaktır.

Erdem Demir

İnşaat Mühendisi

Önceki Blog
Deprem Öldürmez Binalar Öldürür
Sonraki Blog
Binaların Betonarme Güçlendirilmesi