Terazi Mühendislik

Deprem, Güçlendirme ve Kentsel Dönüşüm

Anasayfa Hizmetlerimiz Deprem, Güçlendirme ve Kentsel Dönüşüm

Deprem, Güçlendirme ve Kentsel Dönüşüm

1- Deprem nedir? Etkileri nedir?

2- Güçlendirme nedir? betonarme güçlendirme nedir, nasıl yapılır?

3- Kentsel dönüşüm nedir? Kentsel dönüşüm aşamaları nelerdir?

Deprem nedir? Etkileri nedir?

Türkiye konumu itibari ile neredeyse sınırlarının tamamında tektonik depremlere maruz kalmaktadır. Yerküre içerisindeki enerji birikmesi sonucu meydana gelen kırılmalar nedeniyle oluşan dalgaların, yayılarak yeryüzünü sarsmasına tektonik deprem denir. Yerkabuğunu oluşturan levhaların birbirlerini zorladıkları yerler ise deprem bölgeleridir. Oluşan depremler sonrasında inşa ettiğimiz bütün yapılar ciddi hasarlarla karşı karşıya kalabilir. Bu hasarlar gerekli önlemler alınmadığı taktirde fazla seviyede can ve mal kayıplarına sebep olabilir. Yeryüzünü sallayan dalgalar yapıları yatay ve çapraz doğrultuda harekete geçirir. Bu hareket sonucu yapılara gelen dalgalara karşı bir direnç yükü oluşur. Oluşan yükü karşılayamayan yapı elemanlarında hasarlar oluşması ise kaçılmazdır. Deprem sonrası yıkılmamış ancak hasar almış yapılarda hasar tespit çalışmaları yapılır, yapılar maruz kaldığı hasara göre sınıflandırılır.

Deprem önceden tahmin edilemeyen ve ciddi can ve mal kaybına neden olan kuvvetli bir doğal afet. Her bir birey kendisi ve ailesi için bütün önlemleri önceden almalıdır çünkü deprem en beklenmeyen zamanda kapımızı çalar.

Depreme karşı güçsüz bir evde oturuyorsanız ve bu konuda uzman kişilerle çalışarak kendinizi güvenceye almak istiyorsanız Terazi Mühendislik sizin için doğru adres.

Güçlendirme nedir? betonarme güçlendirme nedir, nasıl yapılır?

Binaların kullanım ömrünü tamamlamasıyla birlikte tekrar dayanıklı yapı stoğuna geri kazandırılmaları için güçlendirme uygulamaları yapılabilir. Yapılan incelemeler ve alınan numunelerin deney sonuçlarına göre ortaya çıkan analizlere göre güçlendirme şekli uzman mühendisler tarafından kararlaştırılır. Bina güçlendirme temelde 3 şekilde gruplandırılır. Bunlar betonarme güçlendirme, çelik konstrüksiyon ile güçlendirme ve karbon lifli polimer ile güçlendirmelerdir.

Betonarme güçlendirme, yapılan tüm analizlerden sonra ortaya çıkan güçlendirme projesiyle başlar. Bu süreçteki en önemli unsurlar yüksek kaliteli malzemelerin kullanılması ve alanında uzman mühendis ve imalat ekiplerinin titizlikle çalışmaları sürdürmesidir. İş başlangıcından sonuna kadar projeye sadık kalınmalı ve tüm aşamalardaki teknik detaylar titizlikle uygulanmalıdır.

Terazi Mühendislik betonarme güçlendirme konusunda gerekli tüm adımlarda uzman mühendis ve uygulayıcı işçi ekibine sahiptir. Güçlendirme imalatları ciddi hassasiyet ve bilgi gerektirir. Bu konuda mevcut referanslarımız işimizi ne kadar hassasiyetle yaptığımızın göstergesidir.

Kentsel dönüşüm nedir? Kentsel dönüşüm aşamaları nelerdir?

6306 sayılı AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN ile riskli yapı kategorisine dahil olan binaların yıkımı ve kentsel dönüşüm hakları ile yeniden yapımı mümkündür. Bu yenileme süreci ile birlikte depreme karşı dayanımı yüksek ve iyi bir mimari görünüme sahip yeni binalara kavuşulabilmektedir. Terazi Mühendislik olarak kentsel dönüşüm sürecine dahil olmak isteyen bütün vatandaşlara tüm aşamalarda şeffaf ve üstün bir hizmet sunuyoruz.

Kentsel dönüşüm aşamalarını sıralayacak olursak;

  • Projelerin temini için belediyeye başvurulur.
  • Deprem risk raporu için lisanslı kuruluşlarla anlaşma sağlanır.
  • Lisanslı kuruluş Deprem Risk Raporu’nu hazırlar.
  • Rapor ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne başvurulur.
  • Bakanlık Deprem Risk Raporu onay yazısını kat maliklerine gönderir.
  • Kat malikleri 2/3 çoğunlukla Bina Ortak Karar Protokolü’nün imzalar.
  • Bina Ortak Karar Protokolü, İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne sunulur.
  • Gayrimenkul değerleme raporu ve kira yardımı belgeleri hazırlanır.
  • Bakanlık yeniden inşa veya güçlendirme için kredi temin eder ve kira yardımı yapar.
  • Yeniden inşa veya güçlendirme için tüm projeler hazırlanır ve ruhsat alınır.
  • Yeniden inşa veya güçlendirme için yüklenici ile sözleşme yapılır.
  • İnşa süreci tamamlanan binanızın iskanı alınır.

Yardımcı olabilememiz için iletişime geçiniz

Tasarım, Projelendirme ve Ruhsat İşleri'niz için iletişime geçerek fiyat teklifi ve projelendirme talebinde bulunabilirsiniz.